Posted by:
POYRAZ
0
yorum
köpek ırkları
Kökeni: Çok eski çağlardan beri Küçük Asya'da yaşar. Türk bekçi köpeği olarak da bilinir. 1968'de Birieşik Devletler`e getirildi.
Tanımı: Erkekler 75-76 cm., dişiler 66-71 cm. yüksekliğindedir. Ağırlık: erkekler 45-68 kg., dişiler 41-59 kg. Anadolu çoban köpeği Büyük Pyrenees'e ve Kuvasz'a çok benzer, ancak daha narin ve çeviktir. Beyaz ya da ten renginde. düz, sert ve kalın tüyleri vardır. Kulakları ve bumu genellikle siyahtır.
Kişiliği: Zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya duyarlı. sevilmek isteyen, yaşadığı yeri sahiplenen bir köpektir. Yabancılara karşı kuşkucudur ve bu nedenle güvenli ve çitlerle çevrili bir avluda yaşaması gerekir.
Kullanımı: Savaşta ve avda yüzyıllardır savaş köpeği olarak kullanıldı. Özellikle kurtlara karşı verdiği başarılı savaşlarla tanınır. Bir çoban köpeği olarak yorgunluktan ve kötü hava koşullarından etkilenmez. Günümüzde bekçi köpeği olmanın yanı sıra çoban köpeği olarak da kullanılmaktadır.
Posted by:
POYRAZ
0
yorum
kangal tarihçesi
“Nagazi” adlı Kafkas çoban köpeği Kafkasya’da yaşayan yegâne köpek türlerinden biridir. Gürcüstan’da iki çeşit Kafkas çoban köpeği görülür. Onlardan Kazbeg isimli olan köpeğin kısa tüyleri vardır ve onun için bu köpek “Köse” ismiyle de tanınır. Diğer tür köpeğin uzun tüyleri vardır ve “Nagazi” ismiyle bilinir. Kafkas çoban köpeği, çok eski zamanlardan beri Gürcüstan’da yaşayan insanların arkadaşıdır. O, köylülerin her şeyden sağlam dostudur. Kafkas çoban köpeklerinin, Gürcüstan’da yaşayan insanların tarihinde, çok iyi ve önemli ağırlıkları vardır. Kafkas çoban köpeğinin bir ismi daha vardır, o da “Tarti” dir.
Ünlü tarihçi Sulkhan Saba Orbeliani bu köpek için şunları yazıyor: ”Bu tür köpek, koyun ve arazinin güvenliği için çok önemli bir köpektir. “Nagazi” ismi “Gazi” ve “Dagazuli” isimlerinden alınmıştır ve tescili yapılmıştır. İsmi de tescil edilmiş anlamına gelir. Kafkas çoban köpeği dev gibidir ve onun kalın tüyleri vardır. Tüyleri onu soğuklardan ve sıcaklardan korur. Bu köpeğin öncelikli görevi sahibine yani çobana arkadaşlık yapmaktır. Gözetleme duygusu çok yüksektir. Dengeli bir vücudu vardır. Dost olmayanlara karşı saldırgan olur, sahibine ve arkadaşlarına sadakat gösterir. Çok cesur bir köpektir. Özellikle çocukları sever. Çok eski zamanlarda anne ve babaları çocuklarını bu köpeklere emanet olarak bırakırlardı ve çok uzaklarda olan tarlalara çalışmaya giderlerdi. Geldiklerinde çocuklarını sapasağlam bulurlardı.
Gördüğünüz gibi, onlar çok sadık arkadaşlardı. Sahipleri diğer Kafkas köpeklerine yaptıkları gibi, onların da kulaklarını keserlerdi. Bunun sebebi onların can sağlığı içindi. Kavga esnasında düşmanları kulaklarını kapamasınlar diye. Fakat onların kuyrukları kesilmez. Kuyruğu köpeğin karizmasının sembolüdür. Yukarı kalkan yuvarlak kuyruğu, köpeğin gururunu ve sağlamlığını başkalarına gösterir. İki yaşındaki dişi köpek artık anne sayılır. Hamilelik dönemi 58 günden 63 güne kadardır. Bir yılda iki kez doğurur ve bir batında 1-16 kadar yavru doğar. Kafkas çoban köpekleri çok kötü günler de gördüler. İkinci Dünya Savaşından sonra 1950 ‘li yıllarda Kafkas çoban köpeğini, alıp başka ülkelere götürdüler. Kliniklerde çok fena hallere de düşürüldüler.
Posted by:
POYRAZ
0
yorum
Categories:
kangal tarihçesi
kangal çoban köpeği tarihi
Tarihi
Kangal veya Karabaş olarak da bilinen Anadolu Çoban Köpeği uzun çalışma tarihi olan eski bir bekçi köpeğidir. Köklerinin Anadolu'ya 4000 yıldan daha önce gelen Tibet Mastiff ve Romalı Mollosian savaş köpeklerinden geldiği tahmin edilmekte olup, Anadolu'da kararlı koruyuculukları ile besi hayvanlarının düşmanlarına karşı (başta kurtlar ve ayılar) hayvancılıkla uğraşanların çok değerli dostları haline gelmişlerdir. Göçmen çobanlara eşlik etmeleri nedeni ile geniş bir coğrafik alana yayılan Kangal'lar, bu sayede çok farklı büyüklük, tüy yapısı ve renklere sahip olmuşlardır. Ancak tüm bu farklılıklar arasında cinsin kalıcı ve en önemli karakteristikleri olmaya devam eden özellikleri sadakat, bağımsızlık ve dayanıklılıktır. Kangal'ın Amerika kıtasına gelişi ise 1950'leri bulmuş ve 1970'lere kadar sadece besicilikle uğraşanlar arasında tanınmış ve ancak 1980'lere doğru köpek cinsi uzmanları tarafından kabul edilir hale gelmiştir. Ancak bugün de (Anadolu dışında) Kangal'ın genel olarak kozmetik özelliklerinden daha çok faydasından dolayı tanındığını, dolayısıyla daha çok sadık ve etkin bir koruyucu arayışında olan köpek severler tarafından tanındığını söylemek mümkündür. American Kennel Club (AKC) ancak 1996 yılında Kangal'ı cins olarak kabul etmiştir.
Karakter Özellikleri
Kangal kendisini ailesine ve ailesini koruma görevine adamış ciddi bir köpektir. Aynı zamanda geride olmayı becerebilen, iyi huylu ve problem çıkarmayı sevmeyen Kangal, yabancılara karşı çok şüphecidir ve güçlü bir alan anlayışları vardır. Çocuklarla araları iyi olmakla birlikte, çocukların oyun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar oyuna istekli olmayabilirler. Ciddi bir bekçi köpeği olarak, şüphe uyandıran herşeye karşı havlama özellikleri vardır.
Bakım
Kangallar her gün uzun yürüyüşler veya ciddi koşularla eksersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Normal ve serin havalarda dışarda yaşayabilirler. Tüy bakımı minimal olup, sadece haftada bir ölü tüylerden kurtulmaları için fırçalanmaları gerekir.
Sağlık
Birincil tehlike: CHD (Canine hip dysplasia) / Kalça yerleşiminin anormal olarak gelişmesine neden olan bir iskelet hastalığıdır.
İkincil tehlike: Entropion / Göz kapaklarının ters dönmesine ve gözleri rahatsız etmesine neden olan bir göz hastalığıdır.
Yaşam aralığı: 10-13 yıl
Anestesiye duyarlıdır.
Form ve Fonksiyon
Kangallar zor işleri yapmaya uygun sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu büyük, güçlü dayanıklı köpekler hem kolay heyecanlanırlar hem de sabırlıdırlar. Güçlü kemikleri ve büyük kafaları vardır. Kalın bir alt postun üzerinde uzunlukları 2.5 cm ile 10 cm arasında değişen, boyun ve arka kısımlarda göreli olarak daha uzun olan tüylere sahiptirler. Bakışları zekidir ve cesur ama sakin bir koruyucu oldukları yüzlerinden kolayca anlaşılır.
Ağırlık: Erkek 50-68 kg, Dişi 36-54 kg
Boy: Erkek 74+ cm Dişi 68+ cm
Anadolu Çoban Köpeği sizin için doğru seçim mi?
Yukarda genel özelliklerini sunduğumuz Anadolu Çoban Köpekleri bir diğer ismiyle Kangallar, en çok havlamaları ve sert görünüşleri ile besi hayvanlarının korunmasında kullanılmaya uygundurlar. Tehlike hissetmedikleri sürece düşük enerji seviyesine sahiptirler. Gerektiğinde tehlike oluşturan insan ve hayvanları saf dışı bırakacak kadar güçlüdürler. Yanyana evlerin bulunduğu alanlarda, komşuların bahçelerini de kendi alanları içinde sayabilecekleri için bağlı bulunmaları tercih edilebilir. Aksi takdirde komşunuzun bahçesini komşunuzdan korumaya çalışabilecektir. Kangallar aktif oldukları için eşelenmekten hoşlanırlar ve alçak çitlerin üzerinden kolayca atlayabilirler. Çalışmayı severler. Güçlü bir yapıya sahip olmaları nedeni ile hastalıkların ön belirtilerinden veya küçük çizik ve yara berelerden şikayetçi olmayacaklardır, dolayısıyla periyodik kontroller sağlıkları için önemlidir.
Çocuklarla araları iyidir ancak anne ve babanın eğitim amaçlı tavırlarını ve sert oyunları tehlike olarak algılayabilirler. Evde beslenen diğer evcil hayvanları kendi gruplarında kabul ederler. Erkekler yabancı hayvanlara karşı toleranslı değildirler.
Yavru dönemlerinde sahipleri kontrolü eline almazsa, bu otoriteyi Kangal kendisi kullanmaya kalkabilir. Ergenlik dönemlerinde otoriteye karşı çıktıkları zamanlar da olmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı Kangallarla otorite (dominantlık) kurmaya yönelik oyunlar oynanması pek tavsiye edilmez. Onun yerine emir (iş) verip bolca ödüllendirmeye dayalı oyunlar Kangallarla güzel vakit geçirmek için tercih edilebilir.
alıntı
Posted by:
POYRAZ
0
yorum
Dişi Köpek isimleri
BAL BAMBİ BARBY BEBEK
BELLA BENEK BETSY BETTY
BEYAZ BIDIK BİBER BLACKY
BONCUK BONNİE BONY BRANDY
CANDY CANO CARMEN CHARLİE
CİNDY CİCİ CİNA CİNDY
COCO COOKİE ÇAKIL ÇITIR
DAISY DEYZİ DİNO DOLLY
DOLY DOST DUMAN DUSTY
DÜŞES ECE EMMA FINDIK
FISTIK GARİP GİNA GİNGER
GİPSY GİZMO GOLDIE GÜMÜŞ
GYPSİ HERA HONEY İRMA
JADE JENNY JESSY JOY
JUNİOR KARA KARABAŞ KARAKIZ
KARAM KARAMEL KATIA KIRPIK
KIZIM KONTES KÖPÜK KUKI
KURT KÜÇÜK LADY LAİKA
LEYDİ LİLİ LİNDA LİZ
LİZA LOKUM LOLA LOLİTA
LUCKY LUSİ LUSY MAGIE
MAYA MELİSSA MİA MİÇO
MİKİ MİNİ MİNİK MİŞA
MOLLY NALA NANA NANCY
NATAŞA NAZLI NİCKY NİKİ
NOEL PAMUK PANÇO PAPİ
PATİ PEPSİ PIRTIK PİA
PONPON PRENSES PUFFY PUIK
PUKİ PUPPY RAŞA REKS
RITA RİTA ROXY SACHA
SALLY SAM SAMBA SANDY
SASHA SHILA SINDY SİNDY
SİSİ SNOPPY SOFİ SOPHIE
SULTAN SUSAM SUZİ ŞANS
ŞEKER ŞİBA ŞİLA ŞİRİN
ŞİVA TANGO TARA TARÇIN
TEKİLA TESS TİNA TİNTİN
TONY TOPAK TOPİK TOSUN
VENÜS VİKİ YAĞMUR ZEYNA
ZEYTİN ZİLLİ
Erkek Köpek isimleri
ALEX ALF ALFRED ARAP
ARES ARTHUR ASİL AŞKIM
ATEŞ BADİ BAKSİ BAMBAM
BANDY BARNEY BARNİE BARNY
BARON BART BAXİ BEYAZ
BIDIK BIZDIK BİBER BLACK
BLACKİE BLACKY BOBİ BOBO
BOBY BODY BONCUK BONO
BONY BOZO BRANDY BRAWNY
BRUNO BUDDY BUFFY BULKY
BULUT CAN CANCAN CANGO
CARLOS CARMEN CASPER CESUR
CHAMPY CHARLİE CİNO COCO
COOKİE ÇAKIL ÇAPKIN ÇİKO
ÇİRKİN ÇOMAR DALİ DARK
DİNGO DİNO DOBİ DOST
DUMAN DUSTY DÜK EFE
FELİX FINDIK FISTIK FİGO
FİŞEK FOXY FREDDY FUNNY
GARİP GEORGE GİPSY GİZMO
GOLDİE GOOFY GORBİ HAYDUT
HEKTOR HERKÜL HUGO İCE
İGOR İVAN JACK JEFF
JESSY JİMMY JOE JOHNNY
JOLLY JOY JUNİOR KARA
KARABAŞ KARAMEL KARTAL KEŞ
KOKO KONT KORSAN KÖPÜK
KRAL KUKİ KURT LASSİE
LEO LEON LOKUM LORD
LUCA LUCKY MAÇO MASKOT
MAX MAXI MAXIMUS MAXİ
MİCHEAL MICKY MİKE MİÇO
MİKİ MİNİK MİŞA MURPHY
NERO NİKİ ODİN OĞLUM
ORFE OSCAR OSKAR RAFİ
PAKO PAMUK PANÇO PANDA
PAPİ PASCAL PASHA PAŞA
PATİ PEPE PEPİTO PEPPER
PEPSİ PLUTO POLO PONÇİK
PONY PRENS PUFFY PUİK
PUNTO PUPPY RAMBO RASTA
REİS REKS REX RICKY
RİKİ RİKO ROBİ ROBİN
ROCKY RODİ ROMEO ROXY
RUDY RUSTY SACHA SAM
SEZAR SİMBA SOCRATES SUMO
SUNNY ŞAHİN ŞANS ŞANSLI
ŞEYTAN ŞİMŞEK TANGO TARÇIN
TARZAN TAZ TEDDY TEKİLA
TİGER TOBİE TOBİ TOBY
TOFFEE TOM TOMİ TOMMY
TOMY TONİ TONY TOPAK
TORUN TYSON UĞUR VİCTOR
VOTKA WHISKY YAMAN YANKEE
YUMOŞ ZEUS ZEYTİN ZORBA
ZORRO DOCO REYNA- KAİS
MAXİ- VERON
BİXİ-FOXİ-DANGER-ANGEL
Posted by:
POYRAZ
0
yorum