26 Ocak 2008 Cumartesi

kangal koyunu hakkında bilgiler

Köyümüz kangala 18 km,sivas'a 108 km'dir. Çetinkaya Beldesinin Mahallesi olmasına ragmen eskiden gelen bir alışkanlıktan ve 1 km beldeden uzak olmasından dolayıdır ki köyümüz diye hitap ediyoruz. Çetinkaya belediyelik olmadan evvel muhtarlık olarak idare ediliyordu.Ve en yakın muhtarlık olarak Dabanözü Köyü mevcuttu. Yıllarca bu şekilde idaresi saglandı. Köyümüzden seçilen muhtarlar Çetinkayaya hizmet ettiler.Çetinkaya Belediyelik olduktan sonra köyümüz de Çetinkayanın Mahallesi oldu ve seçtikleri Belediye Başkanlarıyla beldeye hizmet ettirdiler.
Köyümüzün geçim kaynagı genellikle memur maaşı'dır. Birçogu Devlet Demir Yollarından emeklidir. Bunun yanında Tedaş ve Belediye'den birçok emekli mevcuttur. Yan gelir olarakda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.Köyümüzde okur yazarlık duzeyi hayli yüksektir. Son zamanlarda birçok fakülte mezunu kişi bulunmaktadır.Diger köylere oranla bu sayı küçümsenmeyecek derecede fazladır.Ailelerimiz okumaya hayli önem vermişlerdir egitime harcadıkları maddiyat ile belki şehirlerde birçok daire vb. kazanımlar edinebilirlerdi fakat çocuklarının geleceklerini egitim ile kazanabileceklerini düşündüklerinden bu yolu tercih etmemişlerdir.
Şu zamanda köyümüzdeki nüfüs hayli düşüktür 30 hanelik köyümüzde her evde iki veya üç bazende tek kişi yaşamaktadır. Yaz aylarında gurbetcilerin gelmesiyle bu sayı yükselmektedir. Yaz aylarında dügünlerimiz, adaklarımız, gezilerimiz olmaktadır.Kangal Köyleri Dayanışma Federesyonunun yaz aylarındaki etkinliklerine hayli katılım olmaktadır.Bu etkinliklere Çetinkaya Belediyesi de destek vermektedir.
Yetkililerden istedigimiz birçok köyün baglı oldugu Çetinkaya Beldesinin gelişimi için biraz daha özverili olunmasıdır.Herkese selam.YILMAZ DEMİR

0 yorum: