23 Ocak 2008 Çarşamba

BOZ AYILAR VE BİLGİLER

Kastamonu’da, yaban hayvanlarını koruma projesinin başarıya ulaşması sonucu sayısı yüzde 100 oranında artan boz ayıların köylülerin can ve mal güvenliğini tehdit eder duruma geldiği belirtildi.

Ediline bilgiye göre Kastamonu Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün son 5 yılda planlı gerçekleştirdiği yaban hayvanlarını koruma projesinin başarılı olması boz ayıların sayısının çoğalmasını sağladı.

Sayıları hızla artmasına karşın TÜBİTAK’ın avlanmasına izin vermediği boz ayılar, köylülerin can ve mal güvenliğini tehdit eder hale geldi. Kastamonu Çevre ve Orman İl Müdürü Yaşar Polat, bu yıl 24 orman köyünde vatandaşların arı kovanlarına zarar veren boz ayıların, bazı köylülere saldırdığını da tespit ettiklerini söyledi.

Kastamonu merkeze bağlı Ahlatçık ve Karamukmolla köyleri başta olmak üzere Araç, Daday, Azdavay ve Taşköprü köylerinde ormanda yaşayan köylülerin mağdur olduğunu belirlediklerini ifade eden Polat, “Bizce boz ayıların planlı ve kontrollü avlanması lazım. Aksi takdirde köylüler kendi üsluplarınca avlanacaklar ve bu da doğa için tehlike arz edecek. TÜBİTAK ile Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü’ne gerekli raporları hazırlayarak ilettik. 2004 yılında Devrekani ilçesinde ayılar bir köylüyü öldürdü. Bu yıl Taşköprü’de yaşlı bir köylü, hayvanlarını köye götürürken ayıların saldırısına uğradı. 24 ayrı köyde köylülerin arı kovanlarını ayılar tahrip etti. TÜBİTAK izin vermemeye devam ederse tehlike daha da büyür.” dedi.

0 yorum: