23 Ocak 2008 Çarşamba

boz ayı ve kurtlar


Alaska'nın Denali Ulusal Parkı ve Koruma Alanı'nda saldırganlardan kurtulmak için Teklanika Nehri'nin buz gibi sularına dalmış olan genç bir Alaska geyiği. İki hafta önce bir kurt sürüsünün saldırısıyla sağ uyluğunda derin bir yara açılmasına karşın, bu darbe onu öldürmeye yetmemişti. Ancak şimdi kapana kısılmış durumda: Kıyıya çıkamazsa, nehrin dondurucu suları çok geçmeden gücünü tüketecek -ancak nehirden çıktığında da bir kez daha kurtlarla karşı karşıya kalacak.


Geyiğe saldıran sürüdeki altı kurttan biri, son yağmurlardan sonra kabarıp hızla akan Teklanika Nehri boyunca avının izini sürerken görülüyor. Kurtlar bir yandan da çevrede sinsice dolaşan aç boz ayılara karşı tetikte bekliyor.


İliklerine kadar işleyen soğuk sudan üşümüş ve bitkin bir halde, topallayarak çıkan geyik, sürüdeki kurtlardan biri tarafından kıstırılmış durumda. Kurt onu geri dönmeye zorlayınca, önce sendeledi ve ardından suların içine yıkılıverdi. Nehrin birkaç yüz metre ilerisinde, kurtlar, artık hareketsiz kalan geyiği sığ sulara sürüklemeyi başardı. Daha sonra kurt gibi acıkmak deyimine uyan bir hırsla, leşi paramparça edip yemeye başladılar.


Taze leşin kokusunu duyup gelen bir boz ayı, kurtları kolayca oradan kovdu. Hayvanın bacağını güçlü çenesiyle kavrayarak kıyıdaki çakıllı setin üstüne doğru çekti, ardından arka tarafından irice et parçaları kopardı. Bir geyik, birkaç yüz kilo kırmızı et sağlayabilir; bu da Alaska'nın uzun, soğuk kışlarıyla karşı karşıya kalan etçil hayvanlar için hayatta kalmada kilit öneme sahip zengin bir protein kaynağı anlamına gelir.


Leşin başına 24 saat içinde birkaç ayı üşüştü; ancak herbiri aynı derecede karnını doyuramadı. Genç bir boz ayı kurtlar tarafından kovulurken, üstteki ayı ise sürüyü savuşturdu ve et ve kemik yığınından doyasıya bir ziyafet çekti.


Avını geri almaya çalışan sürü, bir kez daha saldırıya geçti, ama ayı tarafından geri püskürtüldü. Ancak bir saat içinde ilginç bir gelişme oldu: Bir dişi kurt leşe doğru sokulup bir ucundan didikleyince, ayı hiç tepki göstermedi. Sürünün diğer üyeleri de dişi kurda katıldı ve çok geçmeden bütün kurtlar ayıyla birlikte leşi yemeye koyuldu. Ziyafet kuzgunlarca silip süpürülecek birkaç kemik parçası kalana kadar sürdü. Günlerce süren dalaşmanın ardından neden aniden ateşkese varılmıştı? Bu nokta gizemini koruyor.

0 yorum: