23 Ocak 2008 Çarşamba

boz kırın bekçileri kangallar


Haymana yakınlarında Murat Yüzbaşıoglu ´nın çiftliğindeki sürüyü güden çoban Ekrem ve sadık bekçisi Pala, bazen günlerce çiftlige dönmeden sürüyü otlatıyorlar.. Akşamları çoban Ekrem´in en büyük keyfi sevgili kangalının varlığı sayesinde huzurla içtigi bir bardak demli çay, Pala´nın gözleri ve kulakları her an etrafı kolaçan ediyor..


Kayseri vilayetinin Yahyalı kasabası Yenice köyünden olan genç çoban İbrahim Kütük, ve en iri köpeği olan "Karabas" ile birlikte, Torosların eteklerinde.. Anadolu´da çoban köpeklerinin tipik aksesuarı olan boynundaki sivri demirli tasma, onun kurtlarla boğuşması sırasında boğazlanmasını önlüyor..


Onur Kanlı´nın Haymana´daki Kangal çiftliğinin sakinlerinden birisi... Diğer birçok kangal köpeği gibi onun da kulakları gençken kesilmiş. Bu Kangal sahibi köylülerin hemen her köpeğe uyguladıkları bir işlem; kesik kulaklar kurtlarla boğusma sırasında dişlenme açısından kangala avantaj sağlıyor, aynı uzun metal dikenli boyun tasması gibi..


Tokatın dağ köylerinden birinde anneleri avcılar tarafından vurulan 5 adet yeni doğmus kurt yavrusu, köydeki bir evin bahçesinde bir dişi kangal tarafından kendi iki yavrusuyla (iri, açık renkli olanlar) birlikte emziriliyor. Aslında kangalın emzirdiği yavruların arasında bir de çizgili bir yaban domuzu yavrusu vardı, ancak fotoğrafçı oraya ulaştığında domuz yavrusu köylüler tarafından öldürülmüştü.

0 yorum: