22 Şubat 2008 Cuma

akvaryum balıkları


Biz çocuklar ne zaman evde kedi ya da köpek beslemek istesek genellikle ailemizden hayır cevabını alırız. Özellikle apartmanlarda yaşadığımız için köpek ya da kedi beslemek zordur, zahmetlidir. Onun yerine ailemiz bizi bir akvaryum dolusu balıkla ikna etmeye çalışır. Bizim her ne kadar aklımız kedi ya da köpeklerde kalmış olsa da renkli ve kendi halindeki balıklar da aslında iyi bir alternatif olabilir. Evde hayvan beslemek isteyenler bakımı kolay bir tatlısu akvaryumu oluşturabilirler.

Akvaryumu ve balıkları satın alırken dikkat etmemiz gereken birçok ayrıntı var; akvaryumun büyüklüğü, suyu, balıkların sayısı, bitkilerin çeşidi...

Akvaryum seçimi

Evcil hayvan satan çeşitli mağazalarda değişik boyutlarda ve şekillerde akvaryumlar bulmak mümkün. Kenarları silikonlanmış ve camları sağlam olanları tercih etmeniz de yarar var. İsterseniz çok büyük ve geniş bir akvaryum alarak pek çok sayıda balık, isterseniz de yuvarlak ve küçük bir akvaryumda tek bir balık besleyebilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize kalmış. Bu arada bir tek balığın bir akvaryum dolusu balıktan daha kolay beslendiğini de gözardı etmemek gerek.

Akvaryumdaki balıkların rahat hareket etmeleri ve bitkilerin çürümemesi için boyutunun çok küçük olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için en az 100-150 litre hacminde bir akvaryumu tercih edin. Balıklar ve bitkiler büyük akvaryumlarda daha sağlıklı yaşar ve büyürler.


Isıtcı ve Filtre

Akvaryumun sıcaklığını gerekli derecede sabit tutmak için iyi bir ısıtıcı kullanmalısınız. Genellikle 26°- 28° C su sıcaklığı akvaryumdaki balıklar ve bitkiler için uygun olacaktır.

Balıklarınızın sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için akvaryumunuzu temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Filtre kullanarak akvaryum içindeki suyu temizleyebilirsiniz. Ancak ayda bir bu filtreyi de temizlemeyi unutmayın.

Akvaryumun suyu ve bitkiler

Akvaryumun içine dolduracağınız su, balıkların uzun ömürlü olmaları açısından çok önemlidir. İçinde bol miktarda klor bulunan şehir suları yerine temiz ve klorsuz su kullanmak gerekir. Akvaryumun suyunu iki haftada bir değiştirmelisiniz. Bu arada akvaryumun içine balıkların en önemli oksijen kaynağı olan bitkilerden de yeteri kadar koymayı ihmal etmeyin.




akvaryum balıkları

alıntı

0 yorum: