Vatus Balıkları Hakkında Bilgiler




Bir çoğumuz evimizde ki akvaryumlarda bu vatozlardan besliyoruz. Çok büyümemesi çalışkan olması ve sevimli olmaları sebebiyle. Ve bu balıkların üretimleri lepisteslerden bile daha kolaydır. Üretilmesine kısaca gelirsek.Watozların her türü değil ama bir çoğu akvaryumlarda üretiliyor. Ancak uygun şartları sağlamak gerekiyor. (Üretimi en kolay olan cüce vatozdur) Balıklar yem kalıntılarıyla, canlardaki ve taşların üzerindeki yosunlarla, ölmüş balıklarla vs beslenirler. balık dışkısı dışında her türlü biyolojik materyali yerler. hatta bazı türleri yavru balıklar için oldukça tehlikelidirler.
Balıklar tahminim 1 yıl içinde üreme boylarına ulaşıyorlar. Erkekleri bıyıklı dişileri ya çok kısa yada hiç bıyıkları yoktur. Yani erkeği dişiyi birbirinden ayırmak kolaydır. Bunlar için yaptığım ortam. 100*40*30 bir akvaryum dibinde kum yok cama cam. İçinde 2 tane kütük ve 1 tane kovuk.(bu isterseniz hindistan cevizi, saksı yani erkeğin kuluçkaya yatacağı yer gerekli) Yanlış duymadınız cüce vatozlarda kuluçkaya erkek yatar. Dişi yumurtaları bırakır erkek yavrular yumurtadan çıkana kadar kuluçkaya yatar. Devamlı yumurtaları havalandırır, mantarlaşmasını önler.Isıyı 23-26 derecede tutmanız ve kaliteli yemler vermeniz balıklarınız üremesini tetikliyecektir. Phın çok yüksek olmaması gerekir. Zaten cama cam akvaryumda ve kütükleride koyunca ph yükselmez fazla 7.0 ve altı ph daha yararlıdır. Bu balıklar taze suyu sever. Hergün dip çekimi ve 2 günde bir %20 su değişimi yapmanız gerekli. Bunları yapın yavrular 20 günde bir yumurtlar ve yavru ile dolar akvaryumunuz.

Yavruların bakımı çok kolaydır. ilk 1 hafta kovuktan çıkmazlar. Yem olarak sera granu green ve biraz sera granu meati akvaryumdan aldığım bir miktar suya atarak blender ile iyice parçaladıktan sonra bu sudan bir miktar sabah ve bir miktar akşamları akvaryuma döktüm. Yavrular kayıpsız büyürler. Ama her akşam yavrulara yem verdikten 1 saat sonra dip çekin ve su değişimi yapın.
Filtreye çok dikkat edin filtrenin giriş hortumuna bir sünger sarın( Bu sünger pisliklerin filtrenin içine gitmeden toplayarak filterinizin geç kirlenmesini sağlar .Sünger sarmaz iseniz tüm yavrularınızı filtrenin içinden toplarsınız.

0 yorum: