* Kutup ayıları kutup bölgesinde yaşayan etobur canlılardır

* Ağırlıkları 800 kilograma, boyları 2,5 metreye erişir.

* Kutup ayıları, buzlarla kaplı bir yaşama alanında yaşadıkları için onları soğuktan koruyan beyaz kalın kürkleri vardır.

* Kutup ayılarının kürkleri beyaz tüylü gibi görünse de her bir tüy aslında içi boş şeffaf bir tüp gibidir. Bu tüpler, güneş ışınlarını doğrudan ayının derisine ileterek onun ısınmasını kolaylaştırır.

* Derilerinin hemen altındaki kalın yağ tabakası onları kutup soğuğundan korur.

* Beş parmaklı, kıvrık ve tüylü pençeleri sayesinde buz üzerinde kolayca tutunurlar. Ayrıca bu geniş ayaklar yüzmelerini de kolaylaştırır.

* Kutup ayıları çok iyi yüzerler. Hiç dinlenmeksizin yaklaşık 100 kilometre yüzen kutup ayıları görülmüştür.

* Vücut ısılarını korumak için küçük kulakları ve küçük kuyrukları vardır. Kulak ve kuyrukları küçük olduğu için bunların yüzeyindeki damarlar yoluyla ısı kaybetme olasılığı en aza inmiş olur.

* Yaşadıkları bölgeler buzlarla kaplı olduğu için kutup ayıları su içmezler. Vücutları için gereksinim duydukları suyu aldıkları besinlerdeki yağları parçalayarak elde ederler. Bu yüzden de yağlı besinler yemeleri gereklidir.

* Sadece dişi ayılar kış uykusuna yatmak için kendilerine yuva kazarlar. Erkek ayıların kış uykusu ise “yürürken kış uykusu” olarak adlandırılabilir. Erkek kutup ayıları, kış uykusu sırasında vücut ısılarını, kalp atış hızlarını ve metabolizmalarını düşürürler ancak, buna rağmen yürümeye, avlanmaya ve beslenmeye devam ederler.

* Bir dişi kutup ayısı bir seferde iki yavru doğurur. Dişi kutup ayıları yavrularına iki yıl boyunca bakarlar.

Kutup Ayılarının Yuvaları

* Kutuplarda yaşayan dişi ayılar yavrularını doğuracakları zaman yuva yaparlar. Çünkü yavru kutup ayıları kış ortasında ve tüysüz olarak doğarlar. Bu savunmasız yavruların yaşayabilmesi için sıcak bir yuva gereklidir.

* Dişi ayı yuvayı karların altına yapar. Tipik bir yuva yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir tünelle bir odadan oluşur. Dişi ayı odayı genellikle yuvanın girişinden yükseğe yapar. Böylece odadaki sıcak hava girişten kolayca dışarı çıkamaz. Yuva sıcak kalır.

* Yuvanın tavanı kalındır. Bu da yuvadaki ısının korunmasına yardım eder.

* Yapılan bir araştırmada, ayı yuvasının sıcaklığı ölçülmüştür. Dışarıdaki ısı -30 dereceye kadar düşerken, yuva içindeki ısının 2 ya da 3 derecenin altına hiç düşmediği gözlenmiştir. Anne ayının karın kalınlığına göre değişen yalıtım özelliğini nasıl bilebildiği ise, bilim adamları tarafından hayli merak konusu olmuştur.

Kutup Ayılarının Karşılaştıkları Tehlikeler

* Kutup ayılarının yaşamını tehdit eden en önemli faktör global ısınmadır. Bilim adamları global ısınma nedeniyle kutup ayılarının beden büyüklükleri ve yavru yapma kapasitelerinin etkilendiğini bulmuşlardır. Isınma nedeniyle kutup ayılarının buz olmadan geçirdikleri süreler artmaktadır. Donmada bir haftalık gecikme kutup ayılarının vücutlarındaki yağın yaklaşık 10 kilogramını yakmaları anlamına gelmektedir. Bu şekilde aşırı zayıflayan kutup ayıları yavrularını besleyecek sütü üretememektedir. Aşırı zayıflayan dişi kutup ayıları üremeyi durdurmaktadır.

* Kutup ayılarının yaşamını tehdit eden ikinci tehlike, kimyasal atıklardır. Özellikle plastik endüstrisi atıkları kutup ayılarının yediği balıkların yağlarında toplanmakta, bu yolla, onları yiyen ayıların savunma mekanizmalarına zarar vermektedir.

* Kutup bölgesindeki petrol arama ve çıkarma çalışmaları, özellikle yavru kutup ayılarının ölümüne neden olmaktadır.

0 yorum: