7 Şubat 2008 Perşembe

EVCİL HAYVANLAR



Bilim adamları yıllardir canlılardaki sasırtıcı özelliklerin nasıl ortaya çıktıgını arastırmaktadırlar. Bu canlilarin nasil olup da bulunduklari ortamla hemen hemen ayni rengi alabildikleri, baska bir canlinin görüntüsünü nasil taklit ettikleri, savunma amaçli kullandiklari zehirlere karsi nasil bagisiklik kazandiklari, nasil olup da isabetli kararlar verdikleri, normal sartlar altinda düsman olmasi gereken canlilarin nasil olup da beraber yasadiklari, kendi aralarinda nasil iletisim kurduklari gibi pek çok sorunun cevabi bilim adamlari tarafindan verilmeye çalisilmaktadir.

Canlilardaki tasarim örnekleri, bize bu olaganüstü düzeni yaratmis olan Allah'in benzersiz sanatini ve gücünün sinirsizligini tanitan ayetlerden, yani delillerdendir. Önemli olan bu ayetleri görebilmek ve Allah'in yüceligini, büyüklügünü takdir edebilmektir. Allah bunu takdir edemeyen kisilerin durumunu bir ayetinde söyle haber vermektedir:

Göklerde ve yerde nice ayetler vardir ki, üzerinden geçerler de, ona sirtlarini dönüp giderler. Onlarin çogu Allah'a iman etmezler de ancak sirk katip-dururlar. (Yusuf Suresi, 105-106)

Köpekler

Köpekler insanoglunun hayatinda yadsinamayacak bir yere sahiptir. İnsanoglu çok uzun zamandan beri bu yaratiklari kullanmaktadir. Onlari kör bir kisiye yol gösterirken , çig veya enkaz altinda kalan bir kisiye ulasma çabasi içinde, genis arazide kaybolan bir kisiyi veya esyalarimizi ararken, polis kuvvetleri bünyesinde bir suçlu, uyusturucu ve bombanin pesinde, itfaiye için yanginin sebebini arastirirken, tekerlekli sandalyeye mahkum olan veya sagir bir kisinin yardimcisi, evimizin bekçisi, sürü hayvanlarimizin koruyucusu ve ailemizin nese kaynagi olarak görürüz. Düsünen ve aklini kullanabilen herkes köpege bu özellikleri verenin, üstün bir güç ve akil sahibi olan Allah oldugunu görecektir.


Köpekler, birçok canlidan çok daha zeki ve egitilmeleri çok daha kolay olan hayvanlardir. Bir bekçi köpegi kendi vücudundan 5-6 kat büyük bir canliyi etkisiz hale getirebilir. Ancak, çok ilginçtir ki, tehlike anlarinda böylesine vahsi olabilen bu köpekler sahiplerine hiç zarar vermezler. Kendi canlarini sahipleri için tehlikeye atabilirler ve ne olursa olsun sahiplerini zorluk anlarinda terk etmezler.
Farkli türlerde ve renklerde, büyüklü-küçüklü, tüylü-tüysüz yüzlerce köpek çesidinin olmasi Allah'in canlilari benzersiz, örneksiz yaratmasinin en güzel göstergelerinden biridir. Kuran ayetlerinde Rabbimizin örneksiz yaratisi söyle anlatilir:

Gökleri ve yeri bir örnek edinmeksizin yaratandir... O, herseyi yaratmistir. O, herseyi bilendir. Iste Rabbiniz olan Allah budur. O'ndan baska ilah yoktur. Herseyin yaraticisidir, öyleyse O'na kulluk edin. O, herseyin üstünde bir vekildir. (Enam Suresi, 101-102)

Köpekler, havayi solumak için burunlarini kullanirlar. Hava buradan geçerken süzülür, isitilir, nemlendirilir ve oradan da cigerlere dolar. Bu canlilar, insanlarda oldugu gibi vücut isilarini düzenlemek için terlemezler, çünkü vücutlarinda ter bezleri yoktur. Isi ayarini solunum sistemleriyle yaparlar. Köpeklerin vücutlarindaki tüyler ise disaridan gelen isinin deri ile temasini önler. Hava sicakliginin artmasiyla köpeklerin vücut isilari da artar; vücut isisi artan köpekler meydana gelen fazla isiyi dillerini çikararak atarlar. Böylece sicak günlerde kalin tüylerine ragmen terlemezler. Allah onlara öyle mükemmel bir sistem vermistir ki; insanlarin yarim saat hareket edince hemen terlemesine ragmen, saatlerce hiç durmadan kosan köpekler yine de terlemezler.


Köpeklerin vücutlarinda bizde olmayan bazi özel sistemleri vardir. Bu sistemler sayesinde, hayvanin yürürken sürekli yere sürtünen patileri tahris olmaz, pençeleri de asinip kurumaz. Gördügünüz gibi Rabbimiz, yarattigi bu canlinin en küçük bir sorununu dahi onun için yarattigi bir koruma mekanizmasi ile çözmüstür. Rabbimiz herseyi birbiriyle uyumlu yaratandir. Bu örnekte de gördügümüz gibi Allah her canliyi ihtiyaci olan özelliklerle donatmistir. Böyle örnekler bizi düsünmeye ve Rabbimizin yaratisindaki sanati fark etmeye yönlendirir.

0 yorum: